Темата за виното – богата и за вечни времена

Темата за виното е обширна и богата. Толкова много е историята и информацията и е написано за виното, описано, разказано, възпято, разнообразно, ценено, на всички езици, а реално не е възможно да бъде дадена точна квалификация на видовете вина.

Затова, само в допълнение към всичко, написано досега, виното е:

  • Сортови, когато са направени от един определен един сорт грозде;
  • Отделно, когато виното е направено от грозде от различни сортове, които се смесват, ферментират върху пулпата и се отлежават заедно в един дъбов съд;
  • Смесени, когато се смесват готови винени материали от различни сортове грозде или много винени материали за получаване на вино.

Вината в зависимост от продължителността на експозицията се делят на обикновени или реколта.

Обикновените отлежават в дъбови контейнери за не повече от година, те са сравнително евтини и са предназначени за масово производство и консумация (това са така наречените млади вина, които се продават в големи количества на мястото на производство).

Хубавите вина, в зависимост от вида и характеристиките на технологията, отлежават в дъбови контейнери от 2 до 5 години. Тези вина представляват интерес за истинските ценители и ценители.

Ако след това реколта вина, бутилирани в продължение на няколко години, претърпяват допълнително отлежаване във винарските изби (няма значение дали в производствените изби или в частните колекции) при определена температура и влажност, те стават такива за събиране. Цената на вината расте пропорционално на тяхната възраст.

Разбира се, естествените и метеорологичните особености на зоната за зреене на грозде не са от голямо значение като вино. Така в гореща и слънчева година гроздето натрупва много повече захар, отколкото в дъждовна и прохладна. Естествено качеството на едно и също виното ще бъде различно и в двата случая. Това трябва да се има предвид, когато купувате виното, което харесвате в колекцията.

Винаги можете да намерите още повече информация за класификацията на виното, защото темата за виното е необятна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *