Сървър под наем

Сървър под наем е много добър вариант за по-голямата част от средните компании, както и за тези, които наскоро са навлязли на пазара и все още не са готови да инвестират сериозно в придобиването и поддръжката на собствена ИТ инфраструктура.

Решението е подходящо и за динамично развиващ се бизнес, който има изчерпани хостинг възможности, тоест нуждаещ се от повишена наличност, сигурност и разширяване на капацитета.

Чрез наемане на сървър

Клиентът получава пълен пакет от права за управление, лични IP адреси, портове, рутери, достъп до всички приложения и файлове с възможност за промяна. Наемателят е освободен от необходимостта да избира квалифициран персонал, да инвестира в закупуването и надграждането на оборудването и да осигурява условия за експлоатация на оборудването. Географски наетият сървър може да бъде разположен навсякъде. Потребителите, които се страхуват за сигурността на данните в Русия, често избират да наемат сървър в чужбина (например в Европа).

Можете да наемете както физически (специален) сървър, така и виртуален. Техните възможности са сходни, но има нюанси, които могат да бъдат решаващи за много клиенти. Нека разгледаме по -отблизо за какво се използва виртуалният сървър под наем и кога е по -добре да изберете физически.

Наемане на физически сървър: плюсове и минуси

Физически или специален сървър (Специализиран сървър) е независима единица от изчислително оборудване, която наемателят (клиентът) управлява на хардуерно и системно ниво, т.е. контролира оборудването и има пълен административен достъп. Клиентът може да използва готова за използване базова операционна система безплатно или да инсталира своя собствена, да конфигурира софтуера, да извърши необходимите тестове и да свърже потребителите.

Специален сървър е инсталиран в общ багажник или в отделна стая в центъра за данни. Конфигурирането и администрирането става чрез отдалечен достъп с помощта на KVM или IPMI. Очевидно за извършването на тези действия са необходими определени знания и опит. При липса на такива, наемателят, като правило, прибягва до помощта на експерт.

Всъщност наетият физически сървър има същите възможности като вашия собствен. Но без излишни притеснения, свързани с организацията на сигурността, наличността на мрежата и поддръжката на помещенията. Специализираният сървър може да решава големи задачи и често се използва за високо натоварени интернет проекти. Той се търси в корпоративна среда, където непрекъснатото наличие на данни и ъптаймът са от решаващо значение.