Ползи от работата с кардиотренажорите и велоергометрите?

Следва да се знае, че кардиотренажорите са интелигентни тренировъчни уреди. Те са създадени с цел да Ви служат добре, за да  можете Вие да се грижите за своята добра здравословна и спортно-атлетична форма. Това са миникомпютърни центрове, които наблюдават показанията на сърдечната честота, използвайки специални сензорни датчици. Получените резултати ще Ви позволяват да регулирате интензивността и времето на тренировката, избирайки необходимата за сърцето Ви зона на натоварване.

Изборът между кардиотренажорите или велоергометрите

Заниманията и тренировките с  кардиотренажорите или велоергометрите активират аеробната енергийна система, която подхранва цялото тяло с кислород, спомага за поддържането на тялото в добра форма и в условия на интензивност перфектно натоварва мускулите. Остава само да решите кой вид уред е подходящият за Вас.

Велотренажор

Велотренажорът за всекидневни тренировки е признат за най-безопасното спортно оборудване. Когато правите упражненията си върху него, участва цялата мускулна група на краката. Подходящ е за тези, които не приемат за себе си твърде интензивни тренировки, а предпочитат по плавните и в същото време динамични форми на натоварване.

Предимствата на този уред са:

  • Укрепване на сърдечно-съдовата система
  • Седналата поза е подходяща за хора с наранявания на гърба и коляното, щадящи към тези части
  • Укрепване на мускулите на краката

Ето ги и недостатъците:

  • По-малко ефективен резултат, поради постоянно седене върху седалката
  • Работи се интензивно само върху долната мускулна група

Тренировка:

За да отслабнете, трябва да тренирате на велоергометъра  4-5 пъти седмично. За ефективността на резултата продължителността на тренировката трябва да бъде поне един час, тъй като процесът на изгаряне на мазнините започва едва след 40 минути педалиране. Редуващи се товари минимални / подсилени – най-добрият вариант.

Кардиостепер

Този кардио симулатор ходи по стълби. Особено популярен сред жените поради развитието на мускулите на задната част на бедрото и задните части.

Предимства:

  • Ефективен за укрепване на сърдечния мускул.
  • Натоварва мускулите на краката и задните части.

Недостатъци:

  • Отслабването не е твърде ефективно.
  • Малък процент от участващите мускули.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *