Отличителни черти на определен вид огнезащитна боя

Основната задача на всеки вид огнезащитна боя е да предотврати нагряването на конструкцията до определени температури. При тези температури металът започва да губи основните си характеристики.

Принципът на действие на различните по вид огнезащитна боя е следният:

  • ако изобщо няма огън, тогава огнезащитните бои не се открояват по никакъв начин и не предизвикват никакви реакции;
  • при засичане на първите признаци на пожар боята поради уникалния си състав се разпада на компоненти, които предотвратяват нагряването;
  • боята, след като се разпадне, започва да отделя елементи, поради което ефектът от огъня върху металните конструкции се забавя. Това позволява да се предотврати унищожаването на обекта.

Характеристики н огнезащитните бои 

Ако искате да защитите определен обект от пожар, тогава говорим за това, че някои предмети не се запалват. Също така не разпространяват огън в бъдеще. Мнозина изобщо не разбират този вид обработка, знаейки, че стоманата е незапалим материал.

Но това не е съвсем вярно, особено ако прочетете тези факти:

  • металът, разбира се, няма да се запали толкова силно, колкото например дървото, но може да се нагрее доста бързо и това вече ще доведе до разпространение на огъня;
  • Ако метална конструкция се нагрее до 5000 градуса, нейните якостни характеристики ще започнат да се влошават, поради което не само носещите конструкции, но и самият обект може да се срути.

Въз основа на тези два факта може да се отбележи, че обработката на метални конструкции със огнезащитни бои е важна процедура, благодарение на която е възможно да се предотврати разпространението на огъня и да се даде време за евакуация на персонала и имуществото.

В момента са предоставени следните методи за обработка на повърхности и различната по вид огнезащитна боя:

  • металните конструкции на сградата са облицовани с помощта на специални плочи, чиято задача е да издържат на огън (те могат да издържат на огън в продължение на три часа);
  • декорация на сгради със специални гипсови състави (продължителност на действие – не повече от два часа);
  • повърхността на обекта се обработва с огнезащитни бои (1,5 часа действие).